zaterdag 29 september 2007

27 augustus 2007: CHD

In de voormiddag krijg ik een inleiding over CHD en de gezondheidstoestand in de Filippijnen. CHD (Council for Health and Development) is de nationale koepel van verschillende CBHP's (community-based health programs) in het hele land. CBHP's fungeren als een alternatief gezondheidssysteem binnen verschillende (verwaarloosde) gemeenschappen. Ze organiseren gemeenschappen of werken samen met reeds bestaande organisaties, bouwen netwerken (met dokters en verpleegkundigen die zich hiervoor willen inzetten), stellen het huidige gezondheidssysteem in vraag en zoeken naar oplossingen en alternatieven. Ze leiden ook CHW's (community health workers) op. CHW's leren de oorzaken van ziekte en gezondheid, leren ziektebeelden herkennen en de preventie en behandeling van eenvoudige aandoeningen.

De Filippijnen telt ongeveer 90 miljoen inwoners, waarvan bijna 80 % onder de armoedegrens leeft. Grote brokken staatsgeld dienen voor de afbetaling van de schulden en defensie. Gezondheidszorg en onderwijs zijn duidelijk geen prioriteit.
Armoede, malnutritie, TBC,... vormen grote problemen. Daarnaast komt nog de massale stroom van dokters en verpleegkundigen naar het buitenland...

In de namiddag bezoeken we één van de sloppenwijken (Fairview). De straten zijn smalle gangen, de huizen piepkleine kamertjes. CHD is hier 2 jaar geleden begonnen met het geven van trainingen. Ondertussen zijn er 10 CHW's binnen de gemeenschap. Mel is een van hen, 45 jaar en vader van 4 kinderen. Om geld te verdienen verzamelt hij afval in de brede riool. Dit voor nog geen 100 peso's per dag (anderhalve euro).
We bezoeken ook nog 88 families die onder de brug leven. Ze zijn hier reeds vroeger verjaagd geweest, maar hebben zich bij gebrek aan alternatief opnieuw geïnstalleerd. Akelig triestig hoe deze mensen en kinderen leven, vlak boven hun hoofd het drukste verkeer van Manila, net onder hun voeten de brede stinkende riool.













Geen opmerkingen: